kolmapäev, juuli 6

Trivia: roos


Kui kreeka armastus- ja ilujumalanna Aphrodite merevahust sündis ja Küprose kaldale uhuti, muutis ta vahupritsmed roosiõiteks. Ja ehkki Kreeka ei ole roosi päriskodu, hinnati toda ilu, täiuslikkuse, graatsia ja armastuse sümbolit seal kõrgelt. Kreeka poetess Sappho kutsus roosi austavalt lillede kuningannaks. Tugev ja õrn, vastupidav ja habras, okkaline ja sametine - kes muu, kui vaid tõeline kuninganna suudaks endas ühendada nii vastandlikke jooni?

* Sõna "roos" arvatakse tulevat indogermaani sõnadest vrod või vrad, mis sanskriti keeles tähendab "õrn". Too lillenimi on olemas pea kõigis maailma keeltes. Vaid eskimotel, kellel küll hulganisti sõnu lume jaoks, see puudub.
* Iidsetel kivimitel leitud jäljendid kinnitavad, et roosi eellased kasvasid maakeral juba 15 miljonit aastat tagasi.
* Roosi ürgkodu on Idamaades. Sealt levis too lõhnav kaunitar Pärsiasse, Babülooniasse, Väike-Aasiasse ja Põhja-Aafrikasse ning Vana-Kreekasse ja -Roomasse.
* Hiinas olevat roosikultuur saanud alguse aastal 2500 eKr. Kroonikud annavad teada suurtest roosiistandustest keiserlikes aedades. Siiski peeti seal pojengi ja krüsanteemi suurema au sees.
* Ajaloost on teada, et Egiptuse viimase valitsejanna Kleopatra külalised seisid Rooma väejuhi Marcus Antoniuse auks toimunud pidustustel põlvini roosiõites. Oma kuningliku laeva purjedki laskis Kleopatra roosiveega üle piserdada.

Üht-teist roosiõlist
* Roosiõli peetakse seni uuritud eeterlikest õlidest kõige keerulisemaks - selles leidub üle 400 komponendi.
* Ühe tilga damaskuse roosi (Rosa damascena) eeterliku õli saamiseks kulub umbes 30 roosiõit. Ühe kilo roosiõli saamiseks läheb vaja 4000-4500 kilo värskeid õisi.
* Eeterlikku õli ei sisalda mitte ainult roosi kroonlehed, vaid kogu õis. Tõsi, kroonlehtedes on seda umbes 93%.
* Puhast roosi eeterlikku õli suudeti aurudestillatsiooni teel saada esmakordselt alles 9. sajandil Pärsias.
* Roosi kui ravimtaime õitseaeg algas Euroopas 13. sajandil, mil Pariisi lähistel Provinsis hakati kasvatama Damaskusest toodud roosisorti. 16. sajandiks oli Provins muutunud prantsuse ehk äädikaroosi (Rosa gallica) kasvatamise keskuseks.

4 Comments:

Blogger Ulmeguru said...

Tekkis küsimus, et kas Pahainimene teeb uurimust või kirjutab artiklit kuhugi trükiväljaandele..?

11:20 AM  
Blogger Pahainimene said...

Pahainimene kui ILUajakirjanik teeb seda oma igapäevase higise leiva teenimiseks pidevalt ;)

11:41 AM  
Blogger Ulmeguru said...

Hm, pidasin silmas, et kas rooside teemal on miskit ilmumas..?

6:42 PM  
Blogger Pahainimene said...

Jah, roos ja kanep tulevad Avenüü sügisnumbris.

9:41 AM  

Postita kommentaar

<< Home